Att gå är konstigt nog fortfarande underskattat. Trots att det är bevisat att det ger dig en massa hälsofördelar. Mycket hänger nog ihop med att det inte är konditionsträning och ska man ändå röra på sig så kan man ju lika gärna springa.

Men då ser man på det från fel vinkel. För mig är gång inte konditionsträning utan rörelse, och vardagsrörelse är bra. Du ska dessutom se gången som ett komplement till din övriga träning. Ett mycket mindre ansträngande och skonsammare sätt att bränna kalorier, att återhämta sig på och kanske framför allt rensa hjärnan.

Här ska vi se till att försöka vinna över dig som fortfarande fnyser lite grand när gång och promenader kommer på tal.

Att gå en enkelt, i stort sett alla kan göra det, och det är nästan helt gratis. Oavsett om du har ett aktivt jobb eller om du sitter still framför datorn hela dagarna så bör gång ha en naturligt plats i din vardag.

bevisade Hälsofördelar genom att gå

Här följer några exempel på studier som på ett eller annat sätt visat att gång och promenader verkligen kan ge oss tydliga hälsofördelar och förbättringar.

Använd gången som:

Hälsofördelarna med att gå

En bra start på dagen

Att komma ut och gå på morgonen, det behöver inte vara mer än 15-30 minuter är en fantastisk start på dagen. Du får frisk luft, är det soligt kan du direkt få ta del av solens varma morgonstrålar och det är perfekt för att samla ihop dina tankar och planera dagen.

Även om jag inte mediterar så tänker jag nästan på det som just det. Det är lugnt och tyst, du är själv i din egna lilla värld och du behöver inte fokusera på det du just nu gör utan tankarna kan vandra iväg åt olika håll.

Ett skonsamt sätt att bränna kalorier

Om du deffar eller bara håller koll på dina kalorier är gång ett utmärkt sätt att bränna lite extra energi.

Eftersom det är mindre ansträngande och väldigt skonsamt kan du använda det både på träningsdagar som vilodagar. Kanske har du en efterlängtad ”cheat day” (ätardag) och vill minska på kaloriöverskottet. Ta en rask promenad på minst 1 timme.

Få in rörelse om du är skadad eller lätt sjuk

Har du en skada som hindrar dig från att träna men det fungerar att gå. Gör det. Din kropp mår bra av rörelsen. Det kanske till och med snabbar på läkprocessen.

Detsamma gäller om du är lite krasslig, du vet så där i gränslandet.. En promenad kan då göra susen för måendet.

Men är du sjuk på riktigt ska du vara ytterst försiktig med att inte anstränga dig för mycket.

Nollställa och rensa hjärnan

Att gå är något alla av oss gör utan att behöva fokusera så mycket på att just sätta den ena foten framför den andra. Därför är det ett utmärkt tillfälle att rensa hjärnan, att försvinna in i dina tankar.

Går du i naturen så se verkligen till att kolla in omgivningarna, se om du kan hitta djur ta in dofter och se hur träden rör sig. Och lyssna.

Det kanske låter lite flummigt men det kan faktiskt göra väldigt mycket för ditt humor och ditt allmänna välbefinnande.

Håll koll på antalet dagliga steg

Ett sätt att vilja gå mer, att utmana sig själv är att hålla koll på hur många steg du tar under en dag. Eller under varje runda.

Det finns idag en massa olika sätt att göra detta. Du kanske redan har funktionen i din telefon eller så kan du ladda ner en app. Det finns också många olika smarta klockor och aktivitetsarmband som hjälper dig räkna dina steg.

De magiska 10000 stegen

Du kanske har hört talas om att 10000 steg är det magiska som ”måste” nås varje dag. Bry dig inte om det. Det är en gammal japansk marknadsföringskampanj från 1960-talet.

Risken med att fokusera på just 10000 steg är att många tycker det låter alldeles för mycket och istället struntar i att gå. För så många steg kommer jag ändå inte nå. Det är dumt. 100 steg är bättre än 0 och 2000 är bättre än 1000.

Varje steg du tar ger dig en liten liten hälsoförbättring.

Öka ansträngningen och gör gången jobbigare

Ju mer du gör något desto bättre kommer du att bli på det. Så den vanliga rundan kommer att med tiden bli mindre ansträngande. Men det är också ok. Inte allt vi gör måste progressivt bli svårare eller tyngre.

Men om du vill göra det mer ansträngande så finns det några enkla saker att ta till.

  • Gör rundan lite längre.
  • Öka gånghastigheten.
  • Välj en runda med mer backar.
  • Ta på dig en ryggsäck med något tungt i.

Det går alltså att överbelasta även här men, återigen, det är inte alltid och behöver inte vara målet.

Hur många kalorier förbränner egentligen gång?

Att gå i rask takt under en längre tid förbränner faktiskt mer kalorier än vad man kan tro.

Tänk dock på att det är skillnad i hur många kalorier som förbränns beroende på din gångfart. Ju snabbare hastighet desto fler kalorier går åt.

Kaloriförbrukning – gång 60 minuter (1 timme)

GånghastighetFörbrända kalorier (person på 60 kg)
ca 3 km/h120 kCal
ca 5 km/h210 kCal
ca 8 km/h480 kCal
Använd endast tabellen som en vägledning

Gör det till en vana

Försök att i möjligaste mån göra det till en vana.

Det måste inte bli varje dag, det är svårt för många att få till. Men försök att göra det ett par gånger i veckan. Helgdagar är utmärkta att logga gångrundor på.

Börja med att gå varje lördag och söndag. Lägg sedan till någon dag i veckan. När du gjort detta ett tag så kan du lägga till ytterligare någon dag.

Bygg vanor. På så sätt kommer du ut utan att egentligen behöva tänka på det. Det står ju på schemat.

Sammanfattning

Att gå är bra för ditt hjärta, dina muskler, dina leder och din allmänna hälsa. Det är bevisat.

Men du måste inte gå ett visst antal steg varje dag. Lite rörelse är bättre än ingen rörelse. Fokusera på det. Försök att komma ut och gå någon eller några gånger i veckan. Har du möjlighet att göra det till en daglig vana är superbra.

Men det är inte bara din kropp som mår bra av promenader. Även din hjärna kan få positiva effekter av att du rör på dig, slappnar av och kopplar bort jobb & stress.

Så ut och gå med dig!

Similar Posts